Ραδιοφθέγματα

Το ραδιόφωνο είναι παράδοξα οικείο μέσο. Με το που ανοίγεις τα μάτια είναι εκεί, δίπλα. Οι αγαπημένες ραδιοφωνικές φωνές, τα τραγούδια, η μουσική, η διασκέδαση, η συντροφιά, η ενημέρωση, ακόμα και η καταγγελία. Οι φωνές που ακολουθούμε, οι άνθρωποι που εμπιστευόμαστε, οι σκέψεις που προβληματίζουν. Η παρέα παντού, αλλά και ο τρόπος να επικοινωνήσεις στα έκτακτα και σημαντικά. Πρώτα εκεί. Στο αυτοκίνητο, στην κίνηση του δρόμου, στο γραφείο και στο αγαπημένο σου καφέ, στην απομακρυσμένο προορισμό, στις ανοιχτές θάλασσες, στα βράδια του χειμώνα, στο ταξίδι, στο σπίτι μετά τη δουλειά. Τόσο πολυμορφικό, με μαγικό τρόπο οικείο.

Η ανάγκη για ήχο με το που ανοίγουμε τα μάτια μας. Όχι για οποιονδήποτε ήχο, αλλά τις γνωστές, αγαπημένες μας ραδιοφωνικές φωνές και τραγούδια. Να πάρουν τα μυαλά μας αέρα ραδιοφωνικό, να ξεκινήσει η μέρα όπως πρέπει. Με μουσική και λόγια. Ενημέρωση, σοφία, χιούμορ, χαλαρότητα, ακόμα και καταγγελία. Το μέσο της πολυμορφίας. Αυτό είναι το ραδιόφωνο για εμάς. Η μουσική που αρέσει στον καθένα και οι φωνές με τις οποίες επικοινωνούμε χωρίς καν να μιλάμε. Αυτές που δεν κουραζόμαστε ποτέ να ακούμε. Αυτές που μας κρατούν συντροφιά τα πρωινά που ξυπνάμε με κέφι, αλλά κι εκείνα που δε θέλουμε να δούμε άνθρωπο μπροστά μας. Με κάποιο μαγικό τρόπο, αυτές οι φωνές είναι η συντροφιά μας. Τόσο παράδοξα οικείες. Είναι η παρέα μας όσο κάνουμε το ντους μας. Η παρέα μας την ώρα που τρώμε, χαζεύουμε, δουλεύουμε. Η παρέα μας και στο αυτοκίνητο, τις μέρες που κολλάμε στην κίνηση για τη δουλειά αλλά κι εκείνες που οδηγούμε στην εθνική οδό με προορισμό το άγνωστο ή το σχεδιασμένο προ πολλού ταξιδάκι μας. Παρέα μας τα βράδια που δε μας παίρνει ο ύπνος από την υπερένταση. Παρέα μας στα εύκολα και τα δύσκολα. Αυτό είναι το ραδιόφωνο, οι παραγωγοί του και φυσικά τα τραγούδια του: η παρέα μας, no matter what.

Για την ιστορία, η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε από την UNESCO, έπειτα από σχετική πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου, στις 29 Σεπτεμβρίου 2011. Η UNESCO, λοιπόν, επέλεξε τη 13η Φεβρουαρίου για να τιμηθεί η πρώτη μέρα λειτουργίας του ραδιοφώνου του ΟΗΕ, το 1946. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να τονιστεί η σπουδαιότητα του ραδιοφώνου ως βασικό Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας, να δοθεί έμφαση στη βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφώνων ανά τον κόσμο και να ενθαρρυνθούν τόσο τα μεγάλα διεθνή δίκτυα, όσο και τα τοπικά ραδιόφωνα, να προωθούν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.


It's not true I had nothing on, I had the radio on.
Marilyn Monroe

I thought I would be a sports announcer. All I was a curious kid who wanted to be on the radio.
Larry King

Radio's a scary thing for me. It's dope to be on there.
Mac Miller, American rapper, songwriter

TV gives everyone an image, but radio gives birth to a million images in a million brains.
Peggy Noonan, American author, weekly columnist for The Wall Street Journal

I particularly like Twitter, because it's short and can be very funny and informative. It's a little bit like having your own radio program.
Margaret Atwood, Canadian poet, novelist

Το ραδιόφωνο κάνει προσβάσιμο σ’ όλο τον κόσμο ένα βιεννέζικο βαλς ή μια συνταγή μαγειρικής.
Μπέρτολτ Μπρεχτ

WHAT WE DO?

we are ready

653986536953
87%

διασκεδάζουν γελώντας με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς

653986536953
64%

θα ακολουθούσε τον/την ραδιοφωνικό παραγωγό αν αυτός/η μετακινούνταν σε άλλο ραδιοφωνικό σταθμό

653986536953
61%

δήλωσε ότι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί τους κάνουν να σκεφτούν

653986536953
51%

βλέπει τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς /σταθμούς σαν φίλους /οικογένειες